کشمش سیاه یا مویز سیاه یک خشکبار سالم و مقوی است که از قدیم الایام در خانه های ایرانی یک خوراکی مورد پسند و متداول بوده، و در سال های اخیر نیز با مشخص شدن خواص مویز برای مردان، به طور شایسته ای از آن استقبال شده است. این خوراکی مغذی برای همه ی افراد در هر سن و با هر جنسی مفید بوده و به تقویت قوای ذهنی و جسمی افراد کمک بسیاری میکند.
اگر قصد دارید از خاصیت مویز سیاه مطلع شوید یا می خواهید بدانید که کدام کشمش یا مویز سیاه برای سلامتی بهتر است، خواندن این مطلب را از دست ندهید. در این مقاله سعی کرده ایم شما را با خواص مویز سیاه بیشتر آشنا کنیم و در آخر بهترین مویز سیاه رو برای خرید به شما پیشنهاد دهیم.
مویز چیست؟
به کشمشی که از خشک کردن انگور شانی (شاهانی یا سلطانی) و یا انگور سیاه به دست می آید، مویز گفته می شود. مویز ها معمولا اندازه ی بزرگتری نسبت به کشمش های سبز دارند و به دلیل وجود آنتوسیانین، برخی خواص آن ها نیز بیشتر از کشمش است. مویز را معمولاً در بین خوراکی ها، جزو خشکبار ها طبقه بندی کرده و انواع مختلفی از آن در فرشگاه های مربوطه عرضه می شود.
کیفیت و خواص مویز به عوامل متعددی بستگی دارد؛ از جمله این که از خشک کردن چه انگوری بدست می آید، با چه شیوه ای خشک می شود و در چه شرایطی نگه داری شده است. در واقع اگر نوع خشک شدن مویز با بهره گیری از شرایط طبیعی یا خشک کن ها باشد، مویز حاصل شده نسبت به مویزی که با تیزاب خشک شده است کیفیت بیشتر و بازار پسندی بهتری را خواهد داشت.
درخت انگور شاهانی و یا انگور سیاه مجلسی در شهر های متعددی در کشور ما رشد می کنند که یکی از مهم ترین این انگور ها متعلق به انگور سیاه سردشت است و مویز سیاه مرغوبی از آن انگور تهیه می شود. مویز تولید شده نهایتاً در بازارهای این شهرستان مانند فروشگاه سردشت کالا عرضه می شود و یا در بسته بندی هایی به استان های همجوار و حتی کشور های دیگر صادر خواهد شد.
تولید و نگهداری کشمش سیاه
تهیه ی مویز از دو نوع انگور شاهانی قرمز و انگور سیاه، به دو روش مکانیزه و سنتی قابل انجام است. برای خشک کردن به روش سنتی، انگور چیده شده را بعد از شست و شو به بندها یا سیم هایی فلزی بسته و از ارتفاع مشخصی آویزان می کنند. این کار باعث می شود هوای آزاد کاملا به همه ی قسمت های انگور برسد و حبه ها در معرض نور ضعیف آفتاب یا در سایه پس از مدتی خشک می شوند.
این روش زحمت و زمان زیادی را نیاز داشته و ممکن است بعضی از قسمت های میوه توسط جانوران و حشرات از بین بروند. بنابراین وقتی پای تجارت به جای مصرف شخصی در میان است، روش مکانیزه بر سنتی ترجیح داده می شود.
در روش مکانیزه پس از شست و شوی انگور ها و بسته بندی و ذخیره سازی در سردخانه ها، آن ها را در حجم های معین درون دستگاه های مخصوصی قرار می دهند تا بخشی از رطوبت آن ها را بگیرد. در ادامه، در دستگاهی دیگر ساقه های انگور از حبه های آن که باید تبدیل به مویز سیاه شوند، جدا سازی شده و برای مراحل بعدی مجدداً حبه ها شسته می شوند.
در دستگاه های بعدی این مویز ها تا رسیدن به 8 درصد رطوبت، خشک می شوند و در پایان مویز سیاه حاصل می شود. این مویز ها را بدون دخالت دست و کاملاً مکانیزه بسته بندی و به بازار داخلی و خارجی عرضه می کنند.
مویز سیاه را می توان در محیط های خشک و خنک مانند یخچال یا سردخانه (دمای زیر 8 درجه ی سانتیگراد) و در یک ظرف در بسته برای مدت ها نگهداری کرد.
معرفی مویز سیاه سردشت
شهرستان سردشت با تولید حدود 35 هزار تن انگور سیاه در هر سال، نیاز افراد بومی و حتی شهرستان های اطراف را به انگور تازه و فراورده های حاصل از آن مانند مویز سیاه، به خوبی تامین می کند. مویز سیاهی که از این انگور ها تولید می شود، در بین خریداران از سراسر کشور بسیار پرطرفدار است.
انگور سیاه سردشت حبه های درشت قرمز رنگ و سیاه دارد و بطور کاملاً ارگانیک (طبیعی) و بدون استفاده از علفکش ها و کود های شیمیایی (مانند کود نیتروژن) برای افزایش تولید محصول، کشت می شود. این انگور قادر است بدون استفاده از مواد شیمیایی و تقویتی میزان محصول بالایی تولید کرده و به همین روال پرورش داده می شود. انگور سیاه سردشت آبدار بوده و طعمی شیرین و خوشمزه دارد، هم چنین خواص و مرغوبیت آن در بین بقیه ی ارقام تولید شده برجسته است.
مویز سیاه سردشت در واقع از حبه های انگور سیاه سردشت که با روش های مختلف حبه های آن را خشک می کنند، تهیه می شود. این خشکبار پرخاصیت که گاه در آجیل فروشی ها می بینیم، خواص درمانی بسیاری برای سلامتی انسان و رفع بیماری ها دارد که در ادامه مختصری از آنها را توضیح میدهیم.
خواص مویز سیاه
انگور سیاه غنی از ویتامین ها و مواد مغذی بسیار است و جالب است بدانید با خشک کردن حبه های آن نه تنها از این خواص کم نخواهد شد، بلکه اثر نیرو بخش آن افزوده نیز میشود. مویز سردشت غنی از انواع ویتامین های A, B, E و عناصر معدنی متعدد از جمله کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و پتاسیم است.
این مقاله را حتماً بخوانید: انگور محبوب ترین میوه تابستانه و پاییزی
مویز با دارا بودن مقادیر زیادی اسید چرب امگا 3 و امگا 6 که اسید های چرب مفید برای سلامتی هستند، به تقویت عملکرد ذهن و تفکر شما کمک فراوانی می کند. بنابراین در هرسنی که هستید، در کودکی برای افزایش هوشیاری و تمرکز و در بزرگسالی برای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر و افزایش قدرت حافظه از خوردن مویزها مانند مویز سردشت غفلت نکنید.
دلیل رنگ قرمز مایل به سیاه در مویز، وجود موادی هم چون آنتوسیانین و پلی فنولیک است که به جلوگیری از ابتلا به آلزایمر کمک بسیاری میکنند. هم چنین این خشکبار مغذی دارای خواص ضد دیابت و ضد سرطان است و به همین دلیل مصرف آن به طیف گسترده ای از افراد برای حفظ سلامتی توصیه میشود.
مویز سیاه سرشار از آنتی اکسیدان هاست و آنتی اکسیدان ها از فعالیت رادیکال های آزاد درون سلول ها که به پیری سلول یا ابتلا به انواع سرطان منجر می شود، جلوگیری می کنند. به طور کلی متخصصان تغذیه و فعالان طب سنتی توصیه ی فراوانی برای مصرف این خوراکی سودمند کرده اند.
مویز سیاه سردشت باعث جلوگیری از تنگ و سفت شدن رگ ها شده و کاهش غلظت خون را به دنبال دارد. به بیان دیگر برای درمان بیماری های قلبی و کاهش فشار خون نیز بسیار مفید عمل میکند. خوردن مویز سیاه به تقویت دستگاه گوارش شما به خصوص قدرت معده در هضم مواد غذایی کمک می کند.
علاوه بر همه ی این ها، مویز برای سایر اعضای بدن هم چون کبد و قلب نقش محافظتی ایفا می کند. این خوردنی شیرین با داشتن طبعی گرم و تر، برای افرادی که طبع سرد دارند مناسب خواهد بود. قند موجود در مویز، قند فروکتوز یا همان قند میوه است که برای جذب شدن در بدن ما نیازی به هورمون انسولین نخواهد داشت.
از مویز سیاه برای کنترل و بهبود آلرژی نیز استفاده می شود، اما شاید قبل از این نشنیده باشید که برای پوست خاصیت ضد چروک داشته و در جلوگیری از پیری زود رس در افراد موثر است. بطور کلی مویز برای تقویت بنیه ی جسمی به خصوص در کودکان و سالمندان هم بسیار مفید خواهد بود.
شاید شنیده باشید که برای برطرف کردن سردرد های میگرنی از مصرف مویز استفاده می شود، زیرا مویز خاصیت ضد درد نیز دارد. مویز سردشت با داشتن منابع غنی از فیبر و ویتامین C، هم برای رفع یبوست و هم برای پیشگیری از بیماری های فصول سرد سال مثل سرما خوردگی و آنفولانزا موثر خواهد بود. هم چنین می توان گفت ویتامین C در حفظ رنگ طبیعی مو ها و جلوگیری از سفید شدن آن ها موثر است.
پیشنهاد می شود این مقاله را مطالعه کنید: با خواص مویز سیاه سردشت [8 خاصیت] هیچوقت بیمار نمی شوید!
مویز سیاه سردشت با دارا بودن مقادیر قابل توجهی کلسیم و پتاسیم، برای تقویت استخوان ها و دندان ها، و همین طور جلوگیری از پوکی استخوان زود هنگام مفید است. به علاوه، با توجه به این که حاوی آهن است، به گردش خون در بدن کمک کرده و با تغذیه ی مناسب فولیکول های مو، ریزش مو را درمان و به رشد مو های شما کمک خواهد کرد.
خواص مویز در طب سنتی
مویز سیاه را می توان به تنهایی مصرف کرد یا اینکه آن را با انواع آجیل یا خوراکی مکمل مخلوط و سرو کرد. البته در مصرف مویز باید احتیاط کرد، زیرا این خوراکی، میزان قند زیادی داشته و بنابراین، افراد مبتلا به دیابت یا مرض قند، باید در خوردن آن احتیاط کرده و از مصرف مقادیر زیاد آن خودداری کنند.
کارشناسان طب سنتی و فعالان در حوزه ی تغذیه ی سالم به افراد توصیه می کنند که مویز را ناشتا میل کنند و میزان توصیه شده برای مصرف آن روزانه 20 عدد است که علاوه بر تامین عناصر و ویتامین های مورد نیاز بدن فرد، از خواص دیگری مانند جلوگیری از پیری پوست، افت قند خون، بی حالی و یبوست، بهره مند می شوند.
به دلیل خواص ضد باکتری در مویز، از بروز عفونت در دستگاه گوارش جلوگیری کرده و برای افرادی با معده ی ضعیف که در هضم و جذب غذا مشکل دارند، توصیه می شود. هم چنین افرادی که از یبوست رنج میبرند نیز می توانند با مصرف مویز سیاه که حاوی فیبر است، شاهد روند بهبود بیماری خود باشند.
در بعضی منابع ذکر شده که مصرف مویز سیاه برای مراقبت از چشم ها خوب بوده و ضعف بینایی در اثر افزایش سن را به تعویق می اندازد. مویز میزان مناسبی از کالری و پروتئین مورد نیاز روزانه را دارد و به همین دلیل مصرف آن به صورت ناشتا انرژی لازم برای شروع یک روز پر کار را برای شما تامین می کند.
خواص مویز برای مردان و زنان
مصرف مویز سیاه به طور مرتب، در دوران باداری نیز برای تقویت دستگاه گوارش و بهره مندی از عناصر معدنی مورد نیاز بسیار موثر خواهد بود. مویز جایگزین سالم و مقوی برای آبنبات، قند و مانند آن است که با مصرف آن متضرر نخواهید شد.
گفته می شود افرادی که صبح ها پس از برخواستن از خواب، احساس خستگی و ضعف شدید می کنند، برای برطرف کردن این مشکل، به مدت 6 ماه، صبح ها مقداری مویز را به صورت ناشتا میل کنند. در واقع به طور معمول، بهترین زمان برای خوردن مویز، صبح ها و در حالت ناشتا دانسته می شود.
مصرف مویز در دوران بارداری و شیردهی و برای افراد لاغر و ضعیف یا کم اشتها، پیشنهاد شده است. هم چنین برای افزایش هوش کودکان و خردسالان، جلوگیری از ابتلا به آلزایمر در بزرگسالان، تقویت عملکرد دستگاه گردش خون و گوارش، و جلوگیری از ابتلا به سرطان در تمامی افراد مفید خواهد بود.
هسته ی انگور، در مقابله با عفونت و التهاب نقش دارد و به همین دلیل، افرادی با بیماری های سینوزیت، آرتریت، مشکلات پوست، ورم معده، درماتیت و عفونت ادراری می توانند از مصرف آن بهره ببرند.
البته در صورتی که اضافه وزن دارید، یه دیابت مبتلا هستید، و یا این که طبع گرمی دارید، از مصرف بیش اندازه ی آن پرهیز کنید. به ویژه افراد با طبع گرم حتما باید مویز را به همراه مصلح آن مصرف کنند.
این محصول را با اطمینان کامل از ارگانیک بودن و تهیه شدن از انگور سیاه مرغوب سردشت، می توان از فروشگاه های بومی مورد اعتماد در این شهرستان، همانند سردشت کالا تهیه کرد.
ارزش غذایی مویز سیاه
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 283 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 74.08 گرم |
پروتئین | 4.08 گرم |
چربی | 0.27 گرم |
آب | 19.21 گرم |
فیبر | 6.80 گرم |
قند | 67.28 گرم |
کلسترول | 0.00 میلی گرم |
ویتامین های موجود در مویز سیاه
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین A | 4.00 میکروگرم |
ویتامین D | 0.00 میکروگرم |
ویتامین E | 0.11 میلی گرم |
ویتامین K | 3.30 میکروگرم |
ویتامین C | 4.70 میلی گرم |
تیامین (B1) | 0.16 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.14 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 1.62 میلی گرم |
کولین (B4) | 10.60میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.05 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.30 میلی گرم |
فولات (B9) | 10.00میکروگرم |
ویتامین B12 | 0.00 میلی گرم |
مواد معدنی موجود در مویز سیاه
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 86.00 میلی گرم |
آهن | 3.26 میلی گرم |
منیزیم | 41.00 میلی گرم |
فسفر | 125.00 میلی گرم |
پتاسیم | 892.00 میلی گرم |
سدیم | 8.00 میلی گرم |
روی | 0.66 میلی گرم |
مس | 0.47 میلی گرم |
منگنز | 0.47 میلی گرم |
سلنیم | 0.70 میکروگرم |
بهترین زمان خوردن مویز سیاه کدام است؟
فواید مویز سیاه زیاد است و باید آنرا در صبح مصرف کنید تااز مزایای متعدد آن بهره مند شوید.
کلام آخر
مویز سیاه یا کشمش یا انگور سیاه خشک شده یکی از هدایای طبیعت به ما است که با مصرف روزانه 21 عدد از آن سلامتی خود و انرژی لازم برای کل روز را تضمین می کنید. اگر شما هم با خواص مویز سیاه خصوصا خواص مویز برای مردان آشنا هستید لطفا تجربیات خود را در قسمت نظرات برای ما ارسال کنید.
کبی
حدود ۱۰روزی هست صبحا۲۱مویز میخورم مصلح خیای خوبیه من نمیدونستم مه روزانه شکمم کار میکنه به خاطر خوردن مویز هست تا الان که خوندم یکی از فوایدش مصلح و باعث هضم غذا میشه
اختر
سلام من هر روز مویز استفاده می کنم چون شنیدم مویز برای هوش خواص زیادی داره ممنون از مطالب آموزنده تون